torsdag 5. november 2009

"Om kunsten å samtale"

”Om kunsten å samtale” er eit essay skrive av Michel De Montaigne.

Michel var født 1533, i ein tidligare provins i Frankrike som i dag er regionen Aquitaine. 23 år gammal tok Michel over dommerembedet til onkelen sin, han satt i dommerstillinga i femten år. Da han vart 38 år gammal, trakk han seg tilbake og jobba på sine essays helt til hans død i 1592. Han var den første som brukte betennelsen essay, eller ”essais” som betyr ”forsøk” og blir derfor kalla essayets far. Han skrev ”Om kunsten å samtale” i renessansen, altså mellom 1400- og 1600-tallet.

Teksten handlar om kor mykje han elskar ein god diskusjon. Han meiner at det er det mest naturlige og behaglige i livet. Han skriv om samtalens rolle i forskjellige samfunn, og korleis folk må kunne sjå fleire sider av same sak.

Når nokon motseier meg, blir min oppmerksomhet vekka, ikkje min vreide. - skriv han.

Han bryr seg ikkje om å vinne diskusjonen, så lenge han lærar sjølv.

Eg meinar at det som han skriv om, også er aktuelt idagens samfunn. Ein god diskusjon, som ikkje utviklar seg til ein krangel er ein rein fornøyelse. Men eg trur ikkje det er mange personar som Michel i vår tid, dei fleste trur eg vil "forsvare" seg hvis dei blir motsagt, og ha sine egne meininger. F.eks diskusjonar om kven som er det beste fotballaget i verda, så er det ikkje lett å snu ein Manchester United fan til å syntast Liverpool er det beste laget så lett.

Vi finner mange kjenneteikn på at det er eit essay. Han skriv med eg-person og stiller mange spørsmål utan å svare. Det kjem frem mange sider av saken men han klarar å holde seg til ”en rød tråd," altså Hans egne meiningar og synspunkt kjem også frem.

Kildar:

http://no.wikipedia.org/wiki/Essay

http://snl.no/Michel_Eyquem_de_Montaigne

http://no.wikipedia.org/wiki/Michel_de_Montaigne

http://no.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9rigord

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar