mandag 8. februar 2010

Johan Herman Wessel, mordersmeder, Norske selskap og uskyldige bakere!

Det var en gang, i 1772. Da ble "Det norske selskab" stiftet, dette var en litterær herreklubb. De hadde ofte møter med taler, sang og diskusjoner, diktresitasjoner, improvisasjoner og masse punsj. Medlemmene i denne klubben var menn, derav navnet HERRE-klubb. De var enten teologistudenter - som drakk og festet, og det var ikke sikkert de bestod eksamen - eller de kunne filosofer, diktere og forfattere fra vennegjengen til Johan Herman Wessel. Felles for medlemmene var at de alle var klassisister fans av Ludvig Holberg. På slutten av 1700-tallet var "Det norske selskab" en viktig klubb som sto sentralt i den norsk-patriotiske bevegelsen og mange av medlemmene skrev patriotiske tekster.

Som nevnt tidligere var medlemmene i "Det norkse selskab" fra Johan Herman Wessels vennegjeng. Johan Herman sitt viktigste verk er "Kjærlighet uten strømper" som ble utgitt i 1772.. men vi skal ikke skrive om det, vi skal finne ut noe om det viktigste komiske verket hans. Det er jo selvfølgelig diktet "Smeden og bakeren"!! Diktet handler om en smed og en baker. Smeden dreper en mann -> men siden de bare har han ene smeden i byen, kan ikke han bli henrettet! Så da tar de heller en baker - som de har hele 4 stk av (i tillegg var han gammel og snart dø) - og henretter ham. Dette viser hvor korrupt et rettsvesen kan være og allikavel komme unna med det.. Fra dette diktet kommer uttrykket "å rette baker for smed" som betyr å dømme en uskyldig person for en forbrytelse.


Kilder:

Tegningen er utført av eventyrillustratøren Theodor Kittelsen.

Johan Herman Wessel - Wikipedia

Smeden og bakeren - Wikipedia

Det norske selskap - Wikipedia


torsdag 4. februar 2010

Ludvig Holberg og sånn

Ludvig Holberg ble født i 1684 i Bergen og døpt i Nykirken.
Siden Nykirken rota bort fødselsarkviene fra 1677-1700 visste ikke Ludvig selv fødselsdatoen sin før han fikk det undersøkt. Han skal ha sagt:

«Jeg haver selv paa et Haar ikke vidst det rette Datum,
men alleeneste sat det Aar 1685, hvorudi jeg meenede at være kommen til Verden.
Men da jeg for kort Tid siden lod mig tilskikke Udskrift af Kirke-Bogen i Bergen udi Norge,
merkede jeg Vildfarelse, og fandt at jeg er fød Ao. 1684, saa at jeg nu ikke er langt fra
70 Aar.»

Ludvig mistet begge foreldrene sine før han var ti år gammel og i 1695 flyttet han til Onkel Peter Lem, ikke lenge etter ble han adoptert av fetter Otto Munthe fra Gudbrandsdalen. Ludvig ville lære, og han endte opp hos Onkel Peter i bergen, der han studerte ved katedralskolen da den skolen brant ned dro han like greit til København.

I danmark brukte han fort opp pengene sine og måtte få seg jobb.
Han tok en jobb i Voss som huslærer men reiste fort tilbake til København for
å gå mer på skole, denne gangen tok han teologisk embedseksamen av alle ting.
Siden han allerede var der tok han like greit å studerte engelsk, fransk og italiensk
(som om det ikke var nok med å gå på dansk skole) Igjen måtte han ta en huslærerstilling for å ha noe å leve av, men denne gangen var det hos Smith i Bergen
Ludvig Holberg er nok best kjent for sine komedier som f.eks "Jeppe paa Bjerget" men også sin roman "Niels klims reise til den underjordiske verden"

Niels klims reise til den underjordiske verden handler om Nils Klim som er nyeksaminert fra Universitetet i København og vender tilbake til fødebyen Bergen (Er ikke det Ludvig?) I Bergen begynner han å etablere seg på feltet han har studert i København, naturvitenskap. En dag han var på vei til å studere en hule på Fløyen, snubler han og faller ned til planeten Nazar. Der møter han trær i menneskeform som danner ett samfunn under jorden overflate. I dette samfunnet deltar faktisk kvinn.. Damen... Huntrærne i samfunnet, noe som var litt rart syntes Nils så han foreslo at de ikke skulle delta i samfunnslivet. Smart... For dette ble han forvist til Firmamentet.
Opplevelsene hans ble skrevet ned og kan leses i Nils Klims etterlatte papirer. Her beskriver han i detalj samfunnenes forhold til makt og religion.

Kilder:
Ludvig Holberg - Wikipedia

Nils Klim - Wikipedia