mandag 8. februar 2010

Johan Herman Wessel, mordersmeder, Norske selskap og uskyldige bakere!

Det var en gang, i 1772. Da ble "Det norske selskab" stiftet, dette var en litterær herreklubb. De hadde ofte møter med taler, sang og diskusjoner, diktresitasjoner, improvisasjoner og masse punsj. Medlemmene i denne klubben var menn, derav navnet HERRE-klubb. De var enten teologistudenter - som drakk og festet, og det var ikke sikkert de bestod eksamen - eller de kunne filosofer, diktere og forfattere fra vennegjengen til Johan Herman Wessel. Felles for medlemmene var at de alle var klassisister fans av Ludvig Holberg. På slutten av 1700-tallet var "Det norske selskab" en viktig klubb som sto sentralt i den norsk-patriotiske bevegelsen og mange av medlemmene skrev patriotiske tekster.

Som nevnt tidligere var medlemmene i "Det norkse selskab" fra Johan Herman Wessels vennegjeng. Johan Herman sitt viktigste verk er "Kjærlighet uten strømper" som ble utgitt i 1772.. men vi skal ikke skrive om det, vi skal finne ut noe om det viktigste komiske verket hans. Det er jo selvfølgelig diktet "Smeden og bakeren"!! Diktet handler om en smed og en baker. Smeden dreper en mann -> men siden de bare har han ene smeden i byen, kan ikke han bli henrettet! Så da tar de heller en baker - som de har hele 4 stk av (i tillegg var han gammel og snart dø) - og henretter ham. Dette viser hvor korrupt et rettsvesen kan være og allikavel komme unna med det.. Fra dette diktet kommer uttrykket "å rette baker for smed" som betyr å dømme en uskyldig person for en forbrytelse.


Kilder:

Tegningen er utført av eventyrillustratøren Theodor Kittelsen.

Johan Herman Wessel - Wikipedia

Smeden og bakeren - Wikipedia

Det norske selskap - Wikipedia


2 kommentarer:

  1. Så godt skrevet Kenneth! Skriver ekspressivt og engasjerende, hvilket passer til bloggsjangeren :) Har en original tittel og du viser at du kan det du skriver om ved å løsrive deg fra kildene. Du skriver selvstendig og unngår "klipp og lim"-metoden som mange er glad i.
    Fin bruk av pekere i teksten og kildelinker :)

    SvarSlett
  2. Dette var bra, Kenneth! Du viser at du kan behandle ulike kilder uten å skrive rett av dem, og du skriver på en selvstendig og personlig måte - bra! Også bra med pekere i teksten. Hvis jeg skal prøve å finne noe negativt må det være at du kunne delt teksten mer opp i avsnitt. Stå på, Kenneth!

    SvarSlett