torsdag 11. mars 2010

Ibsen, Henrik Ibsen

Henrik Ibsen var en norsk lyriker og dramatiker som ble født i Skien 20. mars i 1828. Gjennom sin liv ble han kjent internasjonalt og var en stor inspirasjon for mange andre store kunstere. Han skrev mange store verk som; Peer Gynt, Brand og Et Dukkehjem.
Da Henrik var 15 år dro han til Grimstad og ble apotekerlærling på Apotekergården (der har broren min vært kokkelærlig) I Grimstad skal han ha hatt samleie med vaskekonen Else Sophie Jensdatter Birkedalen. De fikk en sønn som Henrik Ibsen ikke hadde noe særlig å gjøre med ham, unntatt at han betalte bidrag frem til gutten var 14 år. Oppholdet i Grimstad varte ikke evig og i 1850 flyttet han til Christiania. I 1857 giftet han seg med Suzannah Thoresen og året etter fikk de sin eneste sønn, Sigurd.

I 1864 forlot han Norge og var utenlands i de 27 årene, bare med noen få turer hjem. I perioden han bodde i Tyskland og Italia skrev han sine mest kjente verk; Peer Gynt og Brand. Disse verkene gjorde så han fikk Statens kunstnerlønn. Han returnerte til Norge i 1891 og fortsatte å skrive frem til 1900 også døde han i 1906.

Peer Gynt er som sagt ett av Henrik Ibsens mest kjente verk. Teaterstykket handler om Peer, en 20 år gammel mann. Peer er en skrytepave og latsabb og han stikker til fjells og tar med seg en brud opp på fjellet. Senere sender han bruden tilbake, men blir selv lyst fredløs. På fjellet møter han huldra og troll og sånt. Han holder tilogmed å bli ett troll selv! Det går en stund, også kommer Solveig - en jente han traff i byllupet hvor han stjal bruden - opp til ham. Peer blir lykkelig helt til Huldra kommer med en TROLLunge hun sier er hans. (Keep on TROLLin' Huldra - sa Ray William Johnson) Da flykter Peer og drar rundt i verden og gjør ... noe. Mot slutten kommer han tilbake til Norge som gammel mann men sliter med seg selv. Han blir "frelst" av Solveigs trofaste kjærlighet.

Kilder:
Peer Gynt - Wikipedia
Peer Gynt - Handlingen
Henrik Ibsen - Wikipedia


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar